I have a right to be heard to be seen

Fan jag trött jag blir att det alltid ska krångla för oss. Spelar ingen roll vilket event vi ska göra, alltid är det något som strular.. aja, det borde lösa sig imorgon!

Tror min feber har försvunnit lite nu iallafall, skönt! Men återigen en fredag jag får sitta själv, har inga bra filmer och går inge bra på tv heller - rastlös!!
Inte för att det inte finns saker att göra, behöver verkligen städa men det är jag inte riktigt tillräckligt frisk för ;) Har gjort pizza för ett helt kompani tror jag, mums :)

Living after midnight

Igår var jag och Dan på Judas Priest här i Linköping! De var bra, de spelade i över två timmar. Förstår inte hur de orkar, de är ju över 60 bast ^^
Men fick tydligen betala för det roliga, är skitförkyld idag. Förstår inte hur man kan bli så snorig bara över en natt.. :P


Seg söndag

Hade en riktigt rolig kväll igår, men kan ju inte bli annat med bästa gänget! Tequila, kladdkaka och mashmallows kan väl sammanfatta kvällen lite ;P För min del inte så mycket tequila som för andra, tror väl minst tre killar förlorade mot den ^^ Vi var bara tre som gick till hg sen, men jag tror inte jag var där speciellt länge, var skittrött och höll på att somna sittandes, så då gick jag hem.

Idag är jag rejält seg och har bara legat framför tvn. Om jag blir lite piggare sen ska jag fortsätta med ekonomin och kanske färga håret, som för övrigt har blivit riktigt långt. Fastnar ju med det och har svårt att få till någon frisyr, så det blir snart ett besök hos frissan!

Raindrops keeps falling on my head

Denna vecka har bara flugit förbi, fast jag vet egentligen inte vart jag har gjort av dagarna. Känns bara som att jag har gått som i en bubbla, lite innesluten i mig själv. Har varit stressad över tentan som var imorse och bara mått allmänt dåligt. Nu känns det lite bättre och jag struntade faktiskt att skriva tentan då jag kände att jag inte kan så mycket och även tycker den är ganska ointressant. Jag hamnade väl i en svacka efter förra veckan..

På tal om förra veckan, jag fick en 4a på omtentan jag skrev :) Hade hoppats på en 5a, men får se på måndag vad poängen ligger på. Vill ju ha så mycket som möjligt, men lite surt om man bara är en poäng ifrån ett högre betyg.

Det här är nog min sista helg då jag är helt ledig innan sommaren börjar och terminen slutar. Det är två event kvar med TingeLing, UK, Beat '12, sittning på [hg], jobba på [hg], you name it!
Så denna helg ska jag ägna mig åt ekonomin, något måste jag hitta på när min andra hälft grejjar med racebilen ;P

Sen tycker jag det kan sluta spöregna ute, så man kan ut och röra på sig. Blir tokig att vara instängd på mina 26 kvm och mitt huvud behöver frisk luft! 


Mindfucked

Min hjärna går på högvarv känns det som.
Jag kom på idag att jag kanske inte alls vill jobba som forensisk kemist. Miljökemin har på ett sätt fått mig på andra tankar, även om just detta är långt från miljökemi.

Jag kan säga såhär mycket, när jag sökte till den utbildning jag läser nu var mitt andra-& tredjehandsval Biomedicinsk Analytiker och Medicinsk Biologi här i Linköping och jag kan fortfarande inte riktigt släppa de tankebanorna.
MEN! Jag trivs ju jättebra på KA och det känns verkligen som jag har hamnat rätt, men man kanske kan kombinera?
Jag kommer säkert ändra min åsikt om en månad igen. Men det blir så mycket lättare att veta vart man vill när man läser olika typ av kurser och vilka man då tycker är roligast.
Så jag längtar redan till höstterminen då jag ska läsa kurserna Farmakologi och Naturproduktskemi och läkemedel.

Det blir aldrig som man tänkt sig. Oftast blir det värre...

Ny vecka och tentaplugget börjar om på nytt. Men känner att mina krafter är slut och Miljökemi är varken det roligaste eller det lättaste att få in. Det är så mycket olika saker, känns som att inget fastnar.
Det är lite sjukt hur sånt här kan påverka mig så mycket psykiskt, men nåt är det iallafall, för flera nätter i rad nu så har jag legat och spänt käkarna när jag har sovit så jag har vaknat med huvudvärk och värk i nacken och jag har inte känt mig utvilad heller.

När jag blir stressad så blir jag så negativ också, men det är befogat i vissa situationer..!
Lite av stressen beror säkert på mina magproblem men även att jag har problem med ryggen och måste lägga massa pengar på besök hos kiropraktor och sjukgymnast och även inte kan sitta och plugga en längre tid utan att ryggen värker.

Ska också erkänna att jag är sjukt nervös att jag ska ta över posten som web/info/IT-ansvarig i Ling-styret. Kan jag tillräckligt mycket, hur mycket jobb kommer det bli, vad förväntar de av mig, tänk om det går skitdåligt?!
Men imorgon blir jag officiellt invald, so it's no return!
Tycker faktiskt det ska bli lite roligt och spännande också, varför ta på sig sånt man redan kan? Man ska ju lära sig något också ;)

Sunny Saturday

Jag har nyss varit ute i spåret och avverkat ca 4 km. Solen värmde riktigt skönt även om det bara är 9 grader ute. Till "lunch" ska jag prova att göra broccolisoppa, men det kan väl inte bli annat än gott? Jag älskar broccoli, skulle nästan kunna ha det till allt.

Senare tänkte jag åka iväg med några par för små jeans till Myrorna, för hur mkt jag än tränar kommer jag inte komma i dem, my butt is where it is ;) På vägen ska jag krypa ner i diket och fota vitsippor också, äntligen vår!

Let it shine

Kul att så många gillade mitt inlägg, hoppas det kanske kan hjälpa er och även mig själv!
Tänkte bjuda på två mattips:

Frukost: Jag har mixat A-fil (som innehåller bra bakteriekultur för magen) med lite frusna hallon, sen har jag blandat i müsli som jag har köpt i lösvikt. Den innehåller bl.a. quinoa, linfrön, tranbär, banan och pumpakärnor, mums :)

Middag: Köttfärssås med rivna morötter och röda linser för att få den mer matig. Till det åt jag sallad. (Har tyvärr ingen fancy bild ;)

Bryta trender

Att leva med en känslig mage är nog mer påfrestande än vad man tror. Det gör att man kanske står över att göra vissa saker bara för att magen känns uppblåst, inga kläder passar och man känner ett allmänt obehag. Men det går att göra något åt, även om processen tar sin tid.

Detta blir ett lite längre inlägg och det handlar om IBS och hur jag upplever besvären. Det finns nog fler människor än man tror som lever med IBS. Sjukdomen, som det faktiskt är, är svår att beskriva och det finns inga tester för det. Men på ett sätt känns det ändå bra att typ veta varför magen beter sig som den gör.

Jag har alltid tyckt om pasta. Man kan variera sig så mycket när det gäller pasta och den finns i så många olika former. Som student är pasta ett bra val då det är ett relativt billigt och snabbt val.
MEN, pasta är kolhydrater och innehåller stärkelse. Kolhydrater är bra mat för magens bakterier och en jäsningsprocess sätts igång. När man då lever med en väldigt känslig mage och har IBS så kan det bli ett väldigt stort och jobbigt problem. Man upplever en väldigt uppblåst mage och känner allmänt obehag. När man har känslig mage kan man också få mer gaser i magen vilket också gör att man blir uppblåst och får kanske springa på toaletten väldigt ofta.

Det man hör ständigt om att största delen av immunförsvaret kommer från magen, påverkas såklart också av att man har en extra känslig mage. Man kanske blir förkyld oftare eller får feber, för att bakterier och virus angriper kroppen.

Nu ska jag berätta något väldigt personligt
Detta har varit ett av mina största problem i ett par år. Jag har t.ex. tyckt det har varit jobbigt att ha jeans på mig då det blir extra tajta när magen blir uppblåst och då blir det ännu obehagligare. Efter nästan varje måltid har jag varit tvungen att gå på toaletten och även flera gånger under dagen, ibland en gång i timmen. Detta för att kunna släppa på gaserna men också för att min uppblåsta mage trycker på urinblåsan.
Jag undviker av denna anledning att åka till platser där jag vet att det inte finns tillgång till toalett, då jag tycker det är väldigt jobbigt att behöva gå runt och hålla sig.

Jag får dessa obehag mer eller mindre efter varje måltid jag äter, men det är inte bara maten jag mår dåligt av. Även av en liten godisbit eller kaka får jag dessa besvär. De kommer oftast på en gång. Det som var min stora last förut, mjölkchoklad, kan jag inte äta alls nu. Det kan förstås också bero på att jag är laktosintolerant, men inte bara.
Bortsett från mjölken är den gemensamma faktorn för dessa produkter gluten & kolhydrater, i form av socker. Även riktigt fet mat mår min mage inte bra av, men det tror jag fler upplever som inte har IBS.
En annan bidragande faktor är stress. Jag är väldigt känslig för stress i vissa situationer. Den stressen som uppstår i studerandet, att det hela tiden ligger något i bakhuvudet och gror. Det är svårt att släppa plugget, det är inget man lämnar i skolan utan det följer med en hem, ja ibland dygnet runt.

Nu har jag äntligen tagit tag i saken!
För ett par veckor sedan gick jag till vårdcentralen och de konstaterade, precis som jag trott, att det var IBS. Jag tog även ett blodprov för glutenintolerans, för att vara på den säkra sidan, men provet var negativt. Fast det är ändå glutenrika produkter som är mest dåliga för magen.
Jag fick en rekommendation att prova Inolaxol. Ett granulat som ska normalisera tarminnehållet. Jag har fortfarande lite svårt att svälja detta, då det är i formen som små gruskorn.
Hittills tycker jag väl att det har fungerat bra, jag märker att det blir skillnad, men vet inte om det reducerar gaserna. Jag tar även kosttillskott med mjölksyrabakterier bara för att "hålla magen i form".
Men detta har inte riktigt löst mitt stora problem.
Så jag har surfat runt lite och läst, fått lite förslag om hur jag kan ändra min kost. Att jag borde dra ner på pasta visste jag, men jag ville inte bara sluta med det, utan hitta något bra substitut.

Så igår provade jag quinoa för första gången och det var riktigt gott. Det är fritt från gluten men inte helt fritt från kolhydrater men det känns som att det är mer "lättsmält". Jag har inte ätit pasta el. liknande sen i söndags och jag känner redan att min mage mår mycket bättre. Jag känner mig inte jättemätt efter att jag har ätit, utan lagom mätt eller egentligen bara inte längre hungrig. Det är en ganska skön känsla på ett sätt, man känner sig på ett sätt lite nyttigare också, att man inte har vräkt i sig mat och blivit mätt så att magen känns dubbelt så stor.

Jag ska försöka att äta på detta sätt i ca 4 veckor och se om det på längre sikt minskar mina magproblem. Just de här tre dagarna har inte vart så stressiga, så vi får se hur det påverkar mig sen.

Känner du igen er, lever du också med en känslig mage. Har du kanske något tips på hur du gör för att magen ska må bättre? Lämna gärna en kommentar!

Stort tack för att du har läst!

RSS 2.0